Спорт плус
1. August 2016 - 17:33

Олимпиското злато во Рио направено од 99% сребро

 
Сонот на секој спортист е да го освои најсјајното одличје, златниот медал, на најголемиот светски спортски настан Олимписките игри.
 
Кога ќе запрашате некој спортист од што е направен златниот олимписки медал, одговорот најчесто ќе биде – од многу труд, пот, и долги години напорни тренинзи и откажувања. 
 
Оваа констатација не е далеку од вистината, напротив. За да се одвои било кој од трите олимписки медали, потребно е многу работа и вложување во спортот кој самиот олимпиец го одбрал. 
 
Но. Ако ги прашате работниците на Националната фабрика за кованици во Бразил, би добиле одговор, од сребро. 
 
Имено, златниот олимписки медал на претстојните ОИ во Рио де Жанеиро кој тежи 500 грама, во себе содржи дури 99% сребро. 
 
Токму тој еден процент, е разликата од вечната слава која златниот олимпиец ќе го внесе во историјата на светскиот спорт, за разлика од носителите на сребрениот и бронзениот медал. 
 
Борбата за медалите на 32-те Летни олимписки игри во Рио, започнуваат на 6 август, а ден порано е свеченото отворање.