Живот
25. October 2015 - 12:53

Околу мене имаше магла и таму стоеше мојот пријател - Дали постои „живот“ после смртта?

Што се случува по смртта? Ова прашање е старо колку и човеството, па и не не чуди што е предмет на бројни научни истражувања. 

Неодмана на Редит се постави тоа прашање, но на оние кои доживеале и преживеале клиничка смрт. Стигнале над стотина одговори, но само неколку ќе ви ги прнесеме во целост: 

- Малку се сеќавам на возењето во автомобил на Итната помош, но воопшто не се сеќавам на своето тело. Го видов како лежи и се сеќавам дека таму беше лекар, докторот не беше покрај мене кога се онесвестив. Дојдов на светс по три дена подоцна. Стоев на некое место. Околу мене беше магла и потоа го здогледав мојот најдобар пријател, со кого во тоа време се расправав и не се дружевме. Дојде од маглата и ми рече да не одам, дека морам да продолжам да се одржувам во живот, ако не му ветам дека ќе продолжам , рече дека ќе ми врати.  Му ветив, но без зборови и во истиот момент се вратив. 

- Со возилото на Итната помош ме носеа во болнца и се сеќавам дека стоев на страна и се набљудував себе си и останатите кои беа со мене. 

- Се сетив на се што доживеав кога имав клиничка смрт. Немаше светло и ги немаше покојните роднини, никој не ми зборуваше да се вратам, но само видов работи кои никако не можев да ги видам од местот каде лежев. Се сеќавам дека говорев и бев лут бидејќи никој не ми одговараше.