Македонија
5. August 2021 - 18:37

Околу 200 луѓе на терен го гасат пожарот што се шири кон село Тработивиште

 Пожарот кој од утрово беснее кај маалата Балабанци и Куријачко Маало е се поблиску до селото Тработивиште. Сите ангажирани сили во моментов се сконцентрирани на влезот на селото и го бранат од огнената стихија која е пресечена пред рибникот Желевица.  

На терен се околу 200 лица, вклучително и противпожарни единици од регионот и Бугарија, армиски припадници и припадници на „Тигрите“ кои дојдоа напомош во гасењето на пожарот.  

Градоначалникот на Делчево Горан Трајковски истакна дека се работи за апокалиптична ситуација која засега е под контрола да не се прошири стихијата кон самото село.

– Направивме една брза акција, меѓутоа ситуацијата беше вон контрола бидејќи ова е една хаотична апокалиптична ситуација, јас би се изразил на тој начин, којашто се надвисна над селото Тработивиште. Гасевме во текот на целиот ден и со противпожарните единици и со хеликоптери, меѓутоа заради огромниот обем на оваа огнена стихија што се случи немавме можност да го изгаснеме огнот, изјави Трајковски.  

Била воспоставена одредена контрола над селото Тработивиште за огнот да не влезе во селото и за да не дојде до жртви или материјални штети на имотите на луѓето. Така што, сега, рече, ситуацијата е под контрола.

– Пристигнаа на помош и екипи од специјалната единица „Тигри“, имаме од територијалните противпожарни единици од Словенија и од соседна Бугарија, од соседните градови, од Штип, од Скопје, нашите територијални противпожарни единици, просторните единици коишто ние ги имаме како локална самоуправа. Имаме помош од луѓето од нашата Армија, над 200 луѓе коишто се деноноќно  на терен веќе четврти ден овде. Меѓутоа, уште еднаш ќе кажам дека ова е огромна стихија која ја гледаме само во научно- фантастичните филмови, рече делчевскиот градоначалник.  

Претходно, како што посочи, во пожарот кај Балабанци и Курјачко Маало изгореа две вили и две куќи и една плевна во Курјачко Маало, но за среќа нема човечки жртви.

– Во село Нов Истевник и во Мало Балабанци има четири куќи изгорено, две викендички и две куќи. Има опасност и за други куќи, меѓутоа сега засега е стабилизирано. Доколку почне повторно да се разгорува огнот, секако дека ризикот повторно постои, рече Трајковски. 

На пат кон селото Вирче се и неколку единици од  Австрија кои прават појас за  пожарот не се прошири во понатамошните села Град, Тамер и останатите кои се во близина на Делчево.  

Забележлива е голема раздвиженост во селата, жителите се на нозе. Има голем број на доброволци, се менуваат периодично, а она што во моментот е забележливо е дека густиот чад навлегува во селото. Иако е направен појас, тие стравуваат да не се прошири на блиските куќи.