Балкан
25. October 2020 - 14:15

Од утре нови мерки за заштита од Ковид-19 во Хрватска

Хрватскиот вицепремиер и шеф на националниот штаб за цивилна заштита Давор Божиновиќ денеска претстави нови епидемиолошки мерки, што ќе стапат во сила утре на полноќ. Тие вклучуваат ограничувања на собири, забрана за продажба на алкохолни пијалоци од полноќ до шест часот наутро, задолжително физичко растојание …

Божиновиќ рече дека епидемиолошките мерки се утврдуваат за 14 дена, по што ќе бидат проценети повторно.

– Подготвивме одлука што ќе стапи на сила утре во 00:00 часот. Одлука за неопходните епидемиолошки мерки за ограничување на собирите. Сакам да нагласам дека правиме одредба со која се пропишува строга мерка за физичко растојание, избегнувајќи близок контакт – најмалку два метра во затворени простории и 1,5 метри на отворено, рече Божиновиќ.

Тој додаде дека сите јавни настани и собири со над 50 лица ќе бидат забранети.

– Може да има најмногу 30 лица на свадби. Максимум 30 луѓе можат да присуствуваат на погреби. Може да има најмногу 15 лица на други приватни церемонии и собири. Спортските натпревари може да се одржат само без публика, објасни Божиновиќ.

Тој додаде дека јавните настани, собири и церемонии можат да траат до 22 часот, освен свадби што можат да траат до полноќ.

Потенцираше дека се воведува обврската за доставување известувања за одржување јавни настани, собири и церемонии со над 30 лица до надлежната служба за цивилна заштита и обврската за водење писмена евиденција за учесниците на сите настани со над 15 лица.

– Се забранува продажба на алкохолни пијалоци од полноќ до 06.00 часот – генерално. Ќе биде задолжително да се користат маски за лице или медицински маски на отворено кога не е можно да се одржува физичка оддалеченост и задолжителна употреба на маски при влегување на гробишта, рече Божиновиќ.

Што се однесува до вработените работодавачите се должни да забранат доаѓање на работници со треска и респираторни проблеми.

– Се препорачува да се намали физичкиот контакт секогаш кога е можно, да се воведе работа од дома кога е можно, да се воведе работа во смени и групи и да се намали бројот на физички состаноци, рече Божиновиќ.