Македонија
26. September 2021 - 13:21

Од утре достапна трета доза вакцина за граѓаните над 60 години

Од утре (понеделник, 27 септември) трета доза на вакцина ќе може да примат сите граѓани на возраст над 60 години, и сите здравствени работници и пациенти кои имаат имунокомпромитирана состојба, без оглед на возраста.

Се најавува и скрининг на генералната здравствена состојба на населението, како и брзи антигенски тестови тестови за учениците во основните и средните училишта во државата.

Третата доза вакцина треба да биде од производителот „Фајзер“, а дополнително ќе следат препораки за евентуална употреба на вакцини од други производители.

Сите граѓаните кои примиле втора доза, во моментот кога ќе поминат шест месеци ќе добијат СМС порака дека може да се јават и да примат трета доза вакцина.