Живот
18. February 2016 - 14:56

Очекувала нормални близнаци, кога лекарите го видоа ова се шокираа

Кога открила дека носи близнаци, на Кејт лекарите и соопштиле дека нејзините бебеиња во стресна ситуација наречена моноамниотик или „МоМо“ и дека веројатно вема да преживее.

Била хоспитализирана со недели. Нејзината приказна и фотографии од Фејсбук тогаш го обиколија светот.

МоМо е ретка состојба кога близнаците во мајчината утроба немаат мембрана која ги одвојува. Нивните папочни врвци се замотале околу нив додека растеле. Лекарите на овие бебиња им дале шанси 50-70% за преживување.

Кејт и нејзиниот сопруг биле среќни кога по 32. недели го поздравија раѓањето на нивните две девојчиња со царски рез.

Близанците кои ќе го преживеат МоМо се познати по тоа што се многу блиски, односно најблиски близнаци поради начинот на кој биле внатре во матката, зошто нивните папочни врвци се обвиткале околу нив, држејќи ги толку блиски едно до друго, па тие се практично и психички споени.

Нивните споени папочни врви се испитувани, а лекарите се зачудени како бебињата ја преживеале бременоста. Испреплетеноста е поопасна отколку што се сметаше претходно и на едно место постоел и јазол.

Кејт објаснила дека и била тешка близначката бременост и породувањето, а нејзиниот брак бил ставен на „краен тест“, но победило семејството и прекрасните девојчиња се родени живи и здрави иако сите шанси биле против нив.