Бизнис
17. November 2015 - 14:34

Обука за подобрување на работните вештини кај младите во Скопје

Подобрување на работните вештини, стекнување на интернационални искуства и подобрување на конкурентноста на работната сила на интернационалните пазари беа главните цели на обуката спроведена од Националната агенција за европско образование и мобилност. 

Како што соопшти денеска Националната агенција за европско образование и мобилност на обуката присуствуваа претставници од Македонија, Бугарија, Албанија, Франција, Словачка, Чешка, Литванија и Австрија.

Директор на Националната агенција за европско образование и мобилност Дарко Димитров порача дека подигнувањето на квалитетот на работната сила, особено на младите во Македонија е основа за економски и општествен развој.

- Нашите цели се токму во насока на обезбедување можности за стекнување вештини и знаења кои кореспондираат со високите критериуми на глобалниот пазар, рече тој.

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност во рамките на караванот „Еразмус плус“, организира низа активности, обуки, семинари и работилници во насока на јакнење на знаењата и вештините и имплементирање нови образовни техники и методи за младите, а во тек е и новиот конкурс за апцилирање за програмите што ги нуди Еразмус плус, за чија реализација Европската комисија стави на располагање 4,7 милиони евра.