Живот
9. May 2016 - 18:10

„Обамка“ - руски сладолед на стапче

Руската фабрика за сладоледи Славица, одлучи ова лето да ги разлади односите меѓу Русија и САД со сладолед – Малиот Обама.

Млечниот сладолед со чоколаден прелив Обамка, како што се вика на руски јазик, е спакуван во амбалажа со цртеж на насмеан млад Африканец со обетка на увото и сладолед во рака.

– Името на сладоледот треба лесно да се памти. Сите кои имаат фантазија може да имаат различни асоцијации. Овој производ е наменет за деца и далеку е од политика, се вели во соопштение од фабриката.

Фабриката е во сибирскиот град Краснојарск кој минатиот месец „влезе во вестите“ откако беше отворено кафуле посветено на Путин и во кое гостите може да користат тоалетна хартија со принт од лик на Обама.