Македонија
18. September 2020 - 12:46

Нуредини ќе бара нова давачка за компаниите за отпадот кој го прават во производството

Нова давачка за големите компании кои создаваат отпад во процесот на производство најави старо-нобиот министер за животна средина, Насер Нуредини.

Појасни дека така е во целиот свет, а висината на давачката ќе се прави според тие во регионот каде за еден тон отпад се плаќа од 50 до 100 евра во зависност од видот на отпадот.

Во однос на повлекувањето на Преспанското езеро рече дека тоа е долгогодишен проблем, а се уште се работи на наоѓање на изворот на повлекување на езерото. Како можни причини ги спомена зголемената земјоделска површина од 3 на 4.500 хектари, но и можно лошо менаџирање со водата од страна на некој од соседните држави. Завршен е процесот на номинирање на претставници од Македонија и Грција во меѓународниот Преспа парк Комитетот, но се чека Албанија да го стори истото.

Даниел Василев