Бизнис
17. September 2020 - 12:14

Новите правила во урбанизмот можат да го спасат Расадникот во Кисела Вода

Поголема вклученост на граѓаните и двојно гласање со општинските совети за да се стави ред во урбанизмот. Новиот министер за транспорт и врски Благој Бочварски денеска го потпишал новиот правилник за урбанизам со кој ќе се стави крај на носењето на урбанистички планови на „брза лента“.

Тој апелираше до граѓаните да ги користат можностите што ги нуди правилникот и да се вклучат во носењето на плановите, затоа што реакциите по нивното стапување на сила се задоценти.

Бочварски вели дека новиот правилник нема да важи за плановите кои се веќе донесени, но ќе важи за Расадникот во Кисела Вода каде што се предвидени 95 нови објекти во кои ќе живеат над 15.000 жители. Министерот побара граѓаните да се вклучат во носењето на овој план, и вети дека иако Министерството не може да се меша во ингеренциите на општините, кога планот ќе стигне на разгледување таму, ќе биде многу внимателно анализиран.

 

Наташа Хаџиспиркоска Стефанова