Македонија
20. August 2018 - 11:57

Нови возила во кавадаречки „Комуналец“

Три нови возила обезбеди кавадаречки „Комуналец“, со кои ќе се подобрува услугата кон жителите на општина Кавадарци. Градоначалникот Митко Јанчев денеска потсети дека е ова трета набавка од годишниот план за ЈП „Комуналец“, направена во делот на нова механизација, обновување на механизацијата и дополнување на дејноста на „Комуналец“. 

- Станува збор за две теренски возила со приклучна механизација приколка. Тие ќе служат во делот на секторите на ЈП за одржување, јавна хигиена и хидроцентралите. Тука е и четврти по ред мини скип, што ќе биде во делот на водовод, за дефекти и за отстранување на други површини, што ги има во делот на канализациите со скип, рече градоначалникот.

Тој соопшти дека оваа инвестиција како трета фаза од вкупната набавка, е околу 80 илјади евра.

- Така некаде до септември ја очекуваме и четвртата завршна фаза, да ни стигнат уште две машини. Тоа ќе биде уште една цистерна за перење на улици и голем кипер со кран, додаде градоначалникот.

Директорот на претпријатието, Ѓоко Поп Ицов рече дека „Комуналец“ не застанува тука.

- Очекуваме уште две нови машини, со што ќе биде заокружена планираната набавка за возила, за поефикасно и поквалитетно работење на „Комуналец“. Сега веќе имаме два мали ровокопачи или два мали скипа, а во догор со градоначалникот е планирано да се набават и два ножа за снег. Тие во зимски услови ќе бидат пуштени да го чистат снегот по тротоарите, плоштадот и по сите други јавни површини за кои ќе биде одговорен „Комуналец“, рече Поп Ицов.

Тој појасни дека двете теренски возила со приколки ќе бидат користени за потребите на хидроцентралите и водовод и канализација.