Македонија
14. January 2020 - 11:06

Нови случаи на африканска свинска чума во соседството

Македонија е безбедна, но и натаму трае опасноста од зараза од африканска свинска чума, информираат од Агенцијата за храна и ветеринарство.
 
Иако во соседството се појавиле нови случаи на африканска свинска чума, директорот на АХВ уверува дека Македонија нема регистриран случај со оваа болест.
 
Но, и натаму трае забраната за увоз од Србија и Бугарија, а апелираат да се почитуваат безбедносните мерки во одгледувалиштата и граѓаните да не внесуваат храна од животинско потекло при влез во земјава бидејки така најлесно се пренесува болеста.
 
Мирјана Јовеска