Македонија
10. July 2018 - 10:07

Нова опрема и вработувања во битолската Клиничка болница

На Одделението за офталмологија во Клиничката болница во Битола набавен е современ медицински апарат за испитување на задниот сегмент на окото.

Директорот на Медицинскиот центар „Д-р Трифун Пановски, Зоран Лазаров изјави дека станува збор за апарат за оптичка кохерентна томографија, набавен со средства од буџетот на Болницата.

- Апаратот е веќе инсталиран, а од идниот месец ќе биде во функција за клиентите на Одделението за офталмологија. Со апаратот се овозможува ОСТ ангиографија за испитување на задниот сегмент на окото и освен најнов апарат, тој е и прв во јавното здравство во нашата држава. Со набавката на апаратот, пациентите нема да чекаат за лекарски преглед кој се одолжуваше и за три месеци, нема да патуваат во друг град, ниту ќе се изложуваат на високи приватни трошоци, бидејќи лекарскиот преглед и лекувањето ќе се вршат со партиципација и закажување преку „мој термин“, појасни Лазаров.

Освен со нова медицинска апаратура, Клиничката болница во Битола наскоро ќе се зајакне и кадровски со нови 70 нови вработувања.

- Според структурата на потребите од нови вработувањ,а најголем дел се лекари, но и медицински сестри, акушерка, дипломиран фармацевт, радиолошки и фармацевтски техничари, физиотерапевти, инженери по безбедност при работа, болничари, молери и друг неопходно потребен кадар. Со ова крупно ресурно засилување, Клиничката болница ќе ја зголеми ефикасноста во пружањето медицински услуги на високо ниво, вели Лазаров