Бизнис
4. April 2019 - 12:54

Нов повик од Фондот за иновации за грантови за микро, мали и средни фирми

Нов јавен повик од Фондот за иновации на микро, малите и средни фирми во земјава. За оваа намена одвоени се 5 милиони евра од кои 3 милиони се буџетски пари, а 2 милиони евра се обезбедени од Светска банка.

Компаниите може да аплицираат за максимален износ од 350.000 евра.

За средните компании 60% од износот е грант, а за микро и малите фирми грантот е до 70% од износот за проектите. Остатокот треба да го финансираат самите апликанти. Повикот трае до 15 мај.

Нови услови за аплицирање за грантови преку Фондот за иновации. Една од новините е обврската на корисниците на финансиска помош да враќаат пари во ФИТР. Имено, од кога ќе почнат да остваруват приходи од иновацијата за која што добиле грант, ќе треба по 5 % од остварените приходи на годишно ниво да враќаат во ФИТР.

Таа обврска ја имаат 5 години од моментот кога ќе почнат да остваруваат приходи. При тоа вкупниот износ што се враќа не треба да надмине 120% од износот за кој што аплицирале.

На тој начин Фондот за иновации очекува да креира партнерски однос со фирмите.

 

Мирјана Јовеска