Свет
18. May 2020 - 8:51

„Њујорк тајмс“: Украдени милиони долари од бенифиции за невработени во САД

Весникот Њујорк Тајмс објави дека измамници го искористиле зголемениот обем на работа на американските службеници за време на пандемијата и притоа украле стотици милиони долари.

Американските власти веруваат дека организирана мрежа измамници украла стотици милиони долари со фалсификување на побарувањата за бенефиции за невработеност во Вашингтон и шест други држави. Весникот се повикува на тајната служба на САД и локалните власти.

Според медиумот, измамниците го искористиле обемот на работа на американските вработени за време на пандемијата и поднеле побарувања за бенефиции за невработени во име на вработени лица. Нивните лични податоци, вклучувајќи адреси, броеви за социјално осигурување, телефонски броеви и дебитни картички, биле украдени од хакери долго пред кризата со Ковид-19.

Во многу региони, парите биле префрлани директно на банкарски сметки наведени во лажните побарувања.

Во државата Вашингтон, властите дознале за проблемот во последните денови, кога почнале да примаат повици од американски граѓани кои се прашуваат зошто добиле потврда на е-пошта за придобивките што не им биле потребни.

„Тоа беше удар за нас“, рече Сузи Левин, шеф на оддел за вработување во Вашингтон.

Весникот имал увид во документ од тајните служби за постоење информации за вмешаност на нигериска група измамници во „потенцијална кражба од стотици милиони долари“. Специјалниот агент Рој Дотсон потврдил за весникот дека таква истрага е во тек, но нема идентификација на конкретни сторители.