Бизнис
14. September 2018 - 9:05

Независниот академски синдикат бара поголеми плати

Независниот академски синдикат (НАкС) ја поздравува одлуката на  Владата за зголемување на платите во образованието, но реагира на тоа што таа важи само за основното и средното и не го опфаќа високото образование. 

Овој синдикат бара од Владата веднаш да го зголеми буџетот наменет за платите на вработените во јавните високообразовни и научни установи и да најде начин за елиминирање или ублажување на, како што наведува, фрапантните разлики во платите меѓу професорите и истражувачите вработени на различни јавни високообразовни и научни установи, а особено на различни единици во нивниот состав. 

- Со оваа реакција сакаме да го искажеме нашето со години напластувано незадоволство  од висината на буџетските средства за исплата на платите во секторот високо образование и наука и да апелираме до Владата да направи анализи со кои ќе согледа дека примањата на вработените во некои од јавните универзитети, единици во нивниот состав и јавни научни установи години наназад се на срамно, понижувачко и супстандардно ниво, наведува НАкС во допис до медиумите. 

Синдикатот е подготвен да понуди стручна помош при изнаоѓањето модалитети за справување со нееднаквоста која, додава во реакцијата, покрај социјалниот аспект, содржи елементи на неправедниост и креира тензии во секторот.