Македонија
29. August 2019 - 13:35

Нема настава во училиштата во понеделник - СОНК со предупредувачки штрајк

Нема настава во училиштата во понеделник, СОНК останува  на одлуката за предупредувачки штрајк. Во понеделник настава ќе нема во сите основни и средни училишта.
 
Наставниците нема да ги примат учениците и нема да одржуваат настава. Од СОНК ги повикуваат родителите да им дадат поддршка на наставниците.
 
Синдикатот останува на истиот став бидејќи и по вчерашната средба со министерот не се договориле да им дадат поддршка на наставниците. Синдикатот останува на истиот став бидејќи и по вчерашната средба со министерот не се договориле согласно со покаќувањето на минималната национална плата во државата. 
 
Досегашните вкупно 10 проценти покачување не се доволни според СОНК. 
 
Предупредувачкиот штрајк важи за понеделник. 
 
Сите наредни одлуки на синдикатот ќе зависат од реакцијата на МОН вели претседателот на СОНК. 
 
 
Мирјана Давидовска