Живот
25. May 2016 - 17:28

Нема да ви се верува, еве кое животно има вакви заби!

Кога ќе ги видите на прв поглед, овие челусти изгледаат навистина морбидно и застрашувачки. Бројните шилести заби насекаде распоредени низ усната празнина делуваат како сцена од хорор филм.

А ако се прашувате кое животно ги поседува овие пеколни челусти, одговорот навистина ќе ве изненади. Еве уште неколку фотки кои ќе ве упатат кон откривање на сопственикот.
 
Овие заби им припаѓаат на морските желки, трет најголем жив рептил на светот, истовремено и најголема желка на планетата. Овие заби се нарекуваат папили и ја прекриваат цела уста.
 
Она што е најинтересно е фактот дека оваа желка не е месојадно животно, како што би се очекувало со оглед на изгледот на челустите. Се храни само со медузи. Шилците се свртени навнатре, за храната да не може да се лизне надвор од устата на желката.