Македонија
4. December 2019 - 15:47

Нема автентичното толкување за помилување на СДСМ

Законот за законодавно-правната комисија едногласно утврди дека нема потреба од автентичното толкување на членот 11 од законот за помилување со што  всушност се утврдувa дека овој член воопшто и не постоел. 

Со члeнот 11 се предвидуваше шефот на државата да може да дава помилувања надвор од редовната постапка. Владата вчера достави мислење дека треба да има автентично толкување со истото образложение дека не постои овој член кој бил избришан во 2009 година и покрај тоа што Уставниот суд ги укинал овие измени.

Ваквата одлука од Комсијата објаснуваат дека автентично толкување значи дека претходниот претседател Ѓорге Иванов немал право да ги даде помилувањата за обвинетите и осомничените во предметите на СЈО во 2016 година. 

 

Катерина Нешкова