Свет
2. February 2021 - 11:51

Навални однесен во Градскиот суд во Москва

Опозицискиот лидер Алексеј Навални денеска е однесен во Градскиот суд во Москва, каде ќе се одржи седница на Окружниот суд за прашањето за замена на неговата условна казна.

Како што јави агенцијата ТАСС, Навални пристигнал во зградата на судот. Неговата сопруга Јулија и адвокатот Олга Михајлова исто така пристигнале во Московскиот градски суд за да го поддржат. Пред судот има и автомобили на странски дипломатски мисии, меѓу кои Швајцарија, Австрија и Бугарија, пренесува ТАСС.

Засилени се мерките за безбедност околу судот и на соседните улици. Почетокот на состанокот е закажан за 11:00 часот по московско време.

На 30 декември 2014 година, судот во Москва го осуди Навални за измама против компанијата „Ив Рошер“ и уште една компанија со условна казна од три години и шест месеци  со условен рок  од пет години. Во 2017 година, условниот рок беше продолжен за една година поради систематско отсуство од регистрација без валидна причина и повеќекратни управни постапки.

Федералната служба за исполнување на казните во декември минатата година поднесе барање до судот за промена на видот на казната поради систематско кршење на обврската на Навални да се регистрира двапати месечно пред истекот на условниот период – 29 декември 2020 година. Како што соопшти Федералната служба, во 2020 година Навални најмалку шест пати пред болеста не се појавил, за што добил официјални предупредувања.

Во периодот од 17 август до 29 декември, Навални не се појавил поради лекување во Берлин. Еден месец подоцна, на 23 ноември, тој испратил известување дека живее во Берлин, каде се опоравува. „Не е доставена официјална потврда за лекување во хотелот, а самиот факт на преселување за закрепнување не е причина да не се појави за регистрација“, објасни московскиот оддел на Федералната служба за исполнување на казните.

Навални беше прогласен за баран на 29 декември и задржан на аеродромот „Шереметјево“, каде слета од Берлин.

До одлуката на судот, тој беше задржан во истражниот затвор „Матроскаја Тишина“.