Свет
26. May 2017 - 13:28

Нападнат автобус со христијани: Убиени најмалку 35 луѓе меѓу кои голем број на деца

Автобус во кој имало коптски христијани нападнат е во Египет, најмалку 35 лица починале а 26 се поредени. Меѓу жжртвите има голем број на деца.

Возилото е нападнато во регионот Минја. Сведоци велат дека милитантите носеле маски и војни униформи.

Во прашање биде два автобуси кои биле нападнати на околу 245 километри од Каиро.

Верниците биле на пат кон манастирот Анба Самуел, кој се наоѓал близу градот Минја.

Според пишувањата на локалните медиуми, напаѓачите користеле огнено оружје.