Бизнис
15. September 2017 - 14:12

Намален прометот во индустријата

Прометот во индустријата во јули во однос на јуни годинава е намален за 9,1 процент, а споредено со јули лани за 2,5 проценти, објави денеска Државниот завод за статистика.

Во периодот јануари-јули годинава споредено со првите седум месеци од минатата година прометот во индустријата бележи раст од 7,4 проценти. 

На домашниот пазар во јули годинава во однос на јули лани прометот во индустријата бележи опаѓање од три проценти, односно од 2,4 проценти на странските пазари.

Гледано по сектори, во јули годинава споредено со јули минатата година има опаѓање од 11,2 процента  кај секторот „Рударство и вадење камен“ опаѓање од 11,2 процента, а во „преработувачка индустрија“  од 2,2 процента.

Според главните индустриски групи, прометот во јули 2017 година, во однос на јули 2016 година, е намален кај  „капитални производи“ за 0,7 проценти и „нетрајни производи за широка потрошувачка“ за 11,3 проценти. Пораст има кај „интермедијарни производи, освен енергија“ за 3,6 проценти и „трајни производи за широка потрошувачка“ за 6,4 проценти.