Македонија
13. January 2016 - 8:34

„Накитот низ вековите“ - изложба во Народниот музеј во Велес

Во Народниот музеј во Велес синоќа беше отворена несекојдневна изложба на накит насловена „Накитот низ вековите“. Авторката Анита Василкова-Мидоска, виш кустос археолог, на отворањето рече дека целта на изложбата е да се претстави краток осврт на накитот и другите археолошки предмети кои на суптилен начин ја допираат сферата на украсувањето и китењето.

- Предметите кои се изложени опфаќаат период од неколку милениуми, од најстарите манифестации на украсување презентирани преку предметите од неолитскиот период, преку предметите од железно време и антиката, па се до предметите од средниот век. Како епилог на целокупната концепција се претставени и предмети кои припаѓаат на последните два века од развојот на човештвото, а кои експлицитно ја потврдуваат идејата дека накитот е еден од најдолготрајните импулси на рефлексиите на човековата природа од аспект на утилитарнста, религиозноста и естетиката, рече Василкова-Мидоска.

Изложбата ја промовираше Елица Николова, директор на Народен музеј Велес. Таа соопшти дека предметите на изложбата се од археолошката збирка на Музејот во Велес надополнети и со неколку примероци од Етнолошката збирка.

- Со илјадници години човекот создава накит и го носи, со негова примарна намена да привлече внимание, да го покаже сопственото богатство и моќ... Но не секогаш накитот се создава како предмет за лично украсување, за разубавување. Тој понекогаш има практична употреба, како копчињата, брошевите, иглите за придржување на облеката, укосниците за зацврстување на фризурата...како статусен симбол или припадност кон некој етнос или група...за заштита од зло, како што се амулетите и разни други намени, додаде Николова.

Изложбата финансиски ја потпомогнаа Министерството за култура и Општина Велес, а ќе биде поставена во текот на целата 2016 година.