Живот
23. September 2016 - 13:19

Највисокиот тинејџер на светот е висок неверојатни 233 сантиметри и се уште расте

Брок Браун (19) од Мичиген влезе во Гинисовата книга на рекорди како највисок тинејџер на светот.

Моментално е висок 233 сантиметри и уште ќе расте.

На Брок му е дијагностициран Сотосов синдром.

Доколку продолжи да расте со просечните 15.2 сантиметри на година, наскоро би можел да го престигне и највисокиот човек на светот Султан Косен кој во моментов е висок 248 сантиметри.

На петгодишна возраст му бил дијагностициран Сотосовиот синдром, познат како церебрален гигантизам.

Станува збор за ретко генетско нарушување кое се карактеризира со надпросечна тежина и висина при раѓање, брз раст на телото во првите неколку години, големи раце и стапала, високо чело, страбизам, и благ застој во менталниот, моторичкиот и социјалниот развој.

Лекарите на мајката на Брок и соопштиле дека нејзиниот син најверојатно нема да го преживее тинејџерството, но тој ги победил црните прогнози.1najvisok-tinejdjer-640x426

Освен гигантизмот, момчето има потешкотии со учењето, срцева мана, ADHD, искривена карлица и спинална стеноза. Исто така роден е само со еден бубрег и не може да прима аналгетици и покрај големите болки во карлицата.

„Во грбот чувствувам остра болка како некој да ме боде со игла. Тешко е. Кога би можеле барем докторите нешто да направат да ми помогнат“ – изјави очајниот Брок.

Иако решение за овој проблем не постои, лекарите сега веруваат дека Брок сепак ќе доживее нормален животен век.

Необичниот раст подразбира и високи трошоци за живот. Целата облека и чевли на Брок мораат да се прават по мерка, а тоа нормално чини многу повеќе. Исто така, има посебно изработен кревет и стол кои чинеле околу 1000 долари.