Свет
19. јуни 2017 - 12:03

Над два тони амониум нитрат запленети во југоисточна Турција

Над два тони амониум нитрат, материја што се употребува за производстви на експлозивни направи и полнење на бомби, беа запленета во округот Битлис во југоисточна Турција. 

Локалните власти соопштија дека амониум нитратот бил сокриен под земја, веројатно од борци на Курдската работничка партија (ПКК). 

Тој бил пронајден од страна на жандармеријата во регионот кај градот Мутки. 

По одлука на турското обвинителство амониум нитратот бил уништен на местото. 

ПКК, како и другите терористички групи често користат експлозиви на база на амониум нитрат за извршување на напади.