Свет
12. February 2017 - 14:42

Над 80 активни пожари во Австралија

Австралиските власти денеска наредија евакуација на жителите од слабо населените селски подрачја во Нов Јужен Велс поради шумските пожари предизвикани од високите температури и силните ветрови.

На луѓето им е наредено да се евакуираат доколку се во можност, а во спротивно да пронајдат засолниште и да ги избегнуваат грмушките и тревниците.

Над 2.000 пожарникари, од кои поголемиот број волонтери денеска се обидуваат да изгаснат 86 пожари ширум Нов Јужен Велс, од кои 38 се вон контрола.

За подметнување на пожар осомничени се 13-годишно момче и 40-годишен маж.

Источниот брег на Австалија е погоден од топлотен бран, а во некои делови измерени се над 45 степени Целзиусови