Македонија
19. November 2019 - 8:40

Национална конференција „Проценка на напредокот на јавните политики кон ромската заедница“

Националната конференција насловена „Проценка на напредокот на РСМ во спроведување на јавните политики кон ромската заедница“ ќе се одржи денеска во Скопје, во организација на Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико.

На отворањето на конференцијата, како што е најавено, ќе се обратат извршниот директор на Институтот за истражување и анализа на политики, Суад Скендери, Никола Бертолини од делегацијата на Европската Унија, Неда Коруновска, програмска менаџерка ОСФ – РИО…

Главна цел на националната конференција, како што се посочува, е да поттикне дебата меѓу различните општествени чинители и да даде конструктивен критички осврт за спроведувањето на јавните политики за Роми во Република Северна Македонија.

Националната конференција ќе биде поделена на три панел-дискусии со следните теми „Спроведување на Националната стратегија за Роми“, „Соодветна и правична застапеност на помалку бројните заедници во Република Северна Македонија, со посебен фокус кон ромската заедница“ и „Интеграција на Република Северна Македонија во ЕУ и положбата на Ромите во патот на државата кон ЕУ“.