Македонија
21. April 2017 - 14:53

На ДУТ меѓународна конференција за јазикот и книжевноста

Во ректоратот на Државниот универзитетот во Тетово денеска беше свечено отворена четвртата меѓународна научна конференција на Филолошкиот факултет на тема „Јазикот и книжевноста – специфичен предизвик за социо-етичкиот и за професионалниот развој”.

Ректорот на ДУТ Вулнет Амети истакна дека посветеноста на книжевноста, книгата и науката ќе продолжи да биде еден од приоритетите на оваа високошколска установа.

Деканот на филолошкиот факултет на ДУТ Фатмир Сулејмани рече дека дводневната меѓународна конференција ќе овозможи размена на научни искуства и трудови од професорите од ДУТ со нивните колеги од универзитетите во регионот.

- Сите научни трудови што ќе бидат застапени на конференцијата ќе бидат објавени во рамки на седмиот број од нашето специјализирано списание Филологија што оваа година е посветено на мајка Тереза, изјави Сулејмани.