Балкан
26. February 2016 - 9:05

Музалас: Грција има план за вонредна состојба

Грција има подготвено план за реакција во вонредна состојба поради ескалацијата со мигрантската криза, изјави грчкиот министер за миграциска политика Јанис Музалас, предупредувајќи дека е можно во следните денови земјата да „преживее тешки моменти“. 

Музалас изрази задоволство од политичката поддршка која Грција ја добила од Советот на министри за внатрешни работи на ЕУ и од повеќето земји членки во врска со нејзините искази против политиката на Австрија, а особено против нејзината иницијатива за свикување конференција за бегалскиот проблем во Виена. 

Грчкиот министер истакна дека на седницата на Советот, однесувањето на Австрија било оценетко како „унилатерален чин,  дека тој е непријателски и дека ги нарушува старите решенија донесени на Самитот на ЕУ“.

Музалас, додаде дека пристапот на Австрија „им штети на Грција и на ЕУ“, бидејќи во преден план ги става едностраните национални решенија заедно со Вишеградската четворка и државите кои не се членки на ЕУ“. 

Грчкиот министер истакна дека Грција не сака хуманитарна помош од Европа и додаде дека Атина подготвила вонреден план, кој е претставен на Европската комисија и на холандското претседателство со Унијата за справување со миграциската криза.