Живот
11. July 2019 - 22:56

Му се смееја за изгледот, но кога откри од што боледува не кажаа ни збор - популарниот актер откри со што се соочува

Фановите на серијата „Чудни работи“ (Stranger Things) сигурно се сеќаваат на првата епизода во која Дастин, актерот Гејтен Матарацо, се обидува да им објаснвуа на насилниците зошто нема предни заби: „Милион пати сум ви рекол, моите заби растат во спротивна насока“.

Младиот актер откри дека боледува од ретко нарушување кое се означува како CLCD или Cleidocranial дисплазија.

Цедокраниал дисплазија е состојба која влијае на коские, забите, черепот и ребрата, но и на неразвиеност на рамениот дел. Во прашање е редок синдром кој може да се лекува, но не постои лек и трајно решение.

Гејтен Матарацо во интервју непосредно пред промоцијата на третата сезона на серијата "Stranger Things" изјави дека не добивал улоги поради усните, забите и висината.

„Кога бев на аудицијата за серијата им реков на режисерите дека немам развиен раменски дел поради синдромот од кој боледувам. Кога ја добив улогата ме прашаа дали е во ред другите деца во серијата да се шегуваат поради мојот изглед. Реков дека тоа е многу кул зошто е реално и е вистина, и тоа ми се случувало“, рече Гејтен.

Гејтен по повод својот синдром рече: „Ете, сите мислеа дека сум некое симпатично штрбаво дете, а всушност имам здравствен проблем. Иако мојот проблем не би требало да ме дефинира“.