Балкан
29. April 2017 - 21:21

Му бил ментор и шеф на Аркан - му се плашел и Тито во Југославија, еве кој е тој човек

Тој му бил шеф на Аркан, негов ментор и човек од кој сите се плашеле. Неговото име е Стане Доланц и како што пишуваат српските медиуми, и Тито се плашел од него. 

Роден е 1925. во Словенија, а по факултетот почнал кариера во Загреб. Бил комунистички политичар и најблизок соработник на лидерот на СФРЈ. Тој бил главен и на полицијата и јасно е зошто многумина му се плашеле. 

Го нарекувале втор човек во Југославија, а многу докази говорат дека бил близок со Аркан и му бил ментор. Со него Аркан бил заштитен од прогон. Ражнатовиќ прв пат продрел во јавноста во 1983. година кога ранил двајца полицајци, но на суд бил прогласен за невин бидејќи тоа било во самоодбрана.

Од Доланц се плашел не само Тито, туку и половина свет.