Македонија
4. January 2021 - 9:24

МТСП: Од утре исплата на правата од социјална, детска и цивилна заштита

Министерството за труд и социјална политика (МТСП) информира дека од утре  (5 јануари) почнува исплатата на паричните права од социјална заштита, заштита на децата и цивилна заштита  за декември 2020 година.

Со цел да се избегне метеж пред банките и да се овозможи поголема заштита на корисниците на парична помош во услови на опасност од вирусот КОВИД-19, МТСП информира дека исплатата ќе се спроведе во две групи, во филијалите и експозитури на банките, согласно со утврдениот распоред по азбучен ред, според првата буква од презимето и тоа на утре за лицата чии презимиња почнуваат на – А, Б, В, Г, Д, Ѓ, Е, Ж, З, Ѕ; И, Ј, К, Л, Љ и на 8 јануари во петок за лицата чии презимиња почнуваат на – М, Н, Њ, О; П, Р С, Т, Ќ, У, Ф, Х, Ц, Ч, Џ, Ш.

Корисниците на парични права коишто поседуваат дебитна картичка ќе можат да подигнат готовина на банкоматите на банките, да ги користат средствата за безготовински плаќања во продажната мрежа или преку електронско и мобилно банкарство од утре – 5 јануари  2021 година.

Министерството за труд и социјална политика потсетува на обврската за носење маска и одржување физичко растојание од два метра.