Бизнис
9. јуни 2019 - 16:23

Можно ли е зголемување на платите, по растот на ГДП на 4.1%?

Работодавачите помалку резервирани кога станува збор за растот на платите. Велат клучна е продкутивноста. Откако статистика објави дека БДП во првиот квратал пораснал за 4,1%, прмеиерот изјави дека тоа значи дека на фимрите добро им оди затоа ги повика газдите да оддвојат дел од својот профит и да го поделат со работниците.

Советот на странски инвеститори подговтува пакет мерки кој  ќе го достави до Владата. Овој пакет треба да овозможи поддршка на компаниите за платите да можат континуирано да растат.

Почнувајќи од јули минималната плата со закон ќе биде зголемена на 13.000 денари. Анализите покажуваат дек агаздите овој товар можат да го издржат. За нив многу поголем проблем прави покачувањето на платите кои во моментов се поголеми од минималната и бараат државата да помогне токму во тој дел.