Живот
5. May 2016 - 20:40

Mорничаво: Ова е оригиналната причина зошто деверушите носат исти фустани

Ако денес беше како некогаш пред многу години, ретко која жена ќе прифатеше да биде деверуша. Оригиналната причина зошто деверушите носат исти фустани не е ни малку романтична.
 
Ако некогаш сте се запрашале зошто деверушите мора да стојат со иста боја до невестата, одговорот е следниот: Овој обичај датира од стар Рим, а деверушите во иста боја биле мамка за лошите духови и поранешните партнери на невестата која блеска до нив.
 
Во минатото деверушите со иста боја стоеле до невестата за лошите духови, како што се верувало, да дојдат и влезат кај нив, а не кај невестата. 
 
Да се биде деверуша во таа доба секако не било ни малку лесно.