Македонија
19. October 2019 - 12:55

МОН го осуди организирањето на ученици во политички цели во ОУ „Мустафа Кемал Ататурк“ во Гостивар

Министерството за образование и наука денеска преку соопштение го осуди настанот што се случи во основното училиште „Мустафа Кемал Ататурк“ во Гостивар каде ученици во придружба на наставниците и персоналот од училиштето стојат под турско знаме и упатуваат војнички поздрав.

– Политиката е неприфатлива во образованиот процес, затоа што го оневозможува овој процес да ги постигне основните цели поради кои се организира – стекнување квалитетно знаење и воспитување на учениците согласно основните општествени и човечки вредности и морални и етички норми. Оттука, законската регулатива отсекогаш го забранувала политичкото организирање и дејствување во училиштата кое соодветно се санкционира, велат од МОН.

Оттаму информираат дека Државниот просветен инспекторат соодветно ќе постапи и ќе одлучи согласно констатираното за време на надзорот.

– Ги повикуваме менаџментите на училиштата, вклучително и на ОУ „М. К. Ататурк“ да се воздружуваат и да спречуваат организирање на било какви активности кои имаат политичка позадина и испраќаат политичка порака, се наведува во соопштението на МОН.