Македонија
12. April 2016 - 9:16

МНР упати нота до Грчката канцеларија за врски во Скопје

Министерството за надворешни работи на Република Македонија упати нота до Канцеларијата за врски на Грција во Скопје, како одговор на вчерашниот вербален демарш од страна на шефот на Канцеларијата, амбасадорот Теохарис Лалакос, која му беше врачена лично на разговор во Министерството.

- Македонските безбедносни сили за време на вчерашните насилни инциденти постапија со максимална можна воздржаност, одговорност и професионализам и притоа дејствуваа сразмерно на безбедносниот предизвик од насилните протести и агресивните обиди на поголеми групи на мигранти илегално да ја преминат грчко – македонската граница, вклучително преку пробивање на граничната заштитна ограда, се вели во нотата на Министерството за надворешни работи.

Во нотата објавена синоќа на веб-страницата на МНР воедно се бара од грчките безбедносни власти засилен ангажман за избегнување на вакви инциденти во иднина.

- Со цел избегнување на вакви инциденти во иднина, Министерството побара засилен ангажман и соработка од страна на полициските и безбедносни власти на Грција, превентивно делување и навремено споделување на релевантни информации и сознанија во правец на обесхрабрување на насилни протести на мигрантите и спречување на нивен нелегален премин од грчка на македонска територија. Воспоставувањето на ред и правен поредок во пограничната зона во и околу мигрантскиот камп во Идомени е од суштествено значење за спречување на идни инциденти, се наведува во нотата од МНР.