Македонија
10. January 2021 - 14:02

МНР: Османи и Захариева договорија претстојните денови да се разменат предлози од двете страни за Акцискиот план

Министерот за надворешни работи Бујар Османи оваа недела оствари комуникација со министерката за надворешни работи на Република Бугарија, Екатерина Захариева, при што беше договорено претстојните денови да се разменат предлози од двете страни за Акцискиот план.

Од МНР соопштија дека низ текот на редовната комуникација меѓу двете страни има континуирана размена на мислења и на идеи; двете страни често споделуваат свои предлози и видувања во кои ги посочуваат и објаснуваат нивните позиции. Последен од низата е Акцискиот план за спроведување на обврските од Договорот за пријателство од 2017 страна, кој е предлог од наша страна, a за кој очекуваме овие денови да добиеме одговор и/или предлог забелешки и предлози од страна на Република Бугарија, посочуват од МНР.

Целта е да најдеме начин да ја зајакнеме имплементацијата и ефикасноста на Договорот за пријателство од 2017 година, со што ќе се врати довербата и во самиот Договор и во процесот на дијалог меѓу двете земји за отстранување на разликите, како што доликува на две пријателски соседни земји во Европа. Улогата на специјалниот претставник Владо Бучковски е редовно да патува за Бугарија со цел следење на Акцискиот план и поттикнување на соработката на сите нивоа. Во оваа насока очекувано е во наредниот период да оствари чести патувања на релација Скопје – Софија, стои во соопштението.