Балкан
20. January 2016 - 18:00

ММФ: Бегалската криза Грција ја чинела околу 300 милиони евра

Бегалската криза Грција ја чинела околу 300 милиони евра во 2015 одина, покажува извештајот на Меѓународниот монетарен фонд.

Во извештајот се анализирани економските последици од зголемувањето на бегалскиот бран во Европа минатата година.

Според Фондот кризата Грција ја чинела 0,17 отсто од Бруто домашниот производ на земјата.

Највисока цена од бегалската криза платила Шведска, а по неа е Данска. Трошоците за бегалците во Германија, Италија и Холандија исто така биле поголеми од оние во Грција. 

Во меѓувреме германскиот економски весник „Ханделсблат“ ја критикува Европската унија поради начинот на справување со бегалскиот проблем.

Според весникот грчкиот премиер Алексис Ципрас не е способен или не сака да ги заштити надворешните граници на ЕУ.