Бизнис
22. November 2019 - 16:40

Младите до 23 години, кои сакаат работа во фабрика ќе добијат по 3000 денари

Младите до 23 години ќе добиваат по 3000 денари месечно од државата. Услов за добивање на надоместокот е да имаатз авршени средно училиште и да се вработат во производствениот сектор.  Целта на мерката е намалување на невработеноста кај младата популација.

Со ваквата мерка Владата сака да ги натера децата да одбираат средни стручни училишта или да се дообучат за да се вклучат во производство. Законот засега е предвидено да важи три годни.

За овој надоместок обезбедени се 15 милиони денари кои ќе ги исплаќа АВ. АКо има потреба сумата ќе се зголеми за да се опфатат сите кои ќе се вработтат во производство.

Лицата кои ги исплонуваат условите треба само да побднесат барање и број од трансакциска сметка до Агенцијата за вработување по што ќе ги добиваат парите.