Балкан
17. July 2019 - 19:24

Мирчеа Џоана избран за заменик на Столтенберг во НАТО

Романскиот политичар Мирчеа Џоана е назначен за нов заменик-генерален секретар на НАТО, се наведува во соопптението на Алијансата, што денеска беше лиферувано во Брисел.

-Се радувам што можам да го соопштам назначувањето на Мирчеа Џоана за следен  заменик-генерален секретар. Тој е убеден приврзаник на трансатлантските врски и своето долгогодишно искуство на државен функционер и дипломат ќе го искористи на новата работа. Тој е првиот Романец кој зазема вака висока функција, изјави генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг.

Во неговата изјава, исто така, се подвлекува дека Џоана ќе ја замени Роуз Готемилер, која беше заменик-генерален секретар од октомври 2016 година.

-Многу сум и благодарен на Роуз Готемилер. Нејзиното дипломатско искуство во областа на меѓународната безбедносна политика е непроценлива за НАТО, затоа што Алијансата продолжува да се адаптира на понепредвидливите безбедносни услови, додаде Столтенберг.

Мирчеа Џоана е основач и претседател на институтот Аспен во Романија.

-Порано тој беше претседател на романскиот Сенат, министер за надворешни работи и амбасадор во САД. Џоана новата функција ќе ја преземе кон средината на октомври 2019 година, рече генералниот секретар на НАТО.