Балкан
7. July 2020 - 17:10

Мета на средба со министерката Манастирлиу поради влошената состојба со Ковид-19 во Албанија

Само преку спроведување на мерките и протоколите, преку личен пример, ќе можеме да успееме заедно, дури и во оваа фаза на пандемија, изјави албанскиот претседател Илир Мета на денешната работна средба, на негово барање, со министерката за здравстсво и социјална заштита, Огерта Манастирлиу, за тековните предизвици на справување со Ковид -19.

Министерката Манастирлиу информирала дека во согласност со подготвената стратегија и предлозите на техничкиот комитет на експерти, преземени се мерки за обезбедување на лична заштитна опрема на здравствените работници, зголемување на капацитетот за тестирање, болничките капацитети и човечки ресурси.

– Во спроведувањето на стратегијата е потребна соработка на граѓаните за да се справивме со ситуацијата предизвикана од Ковид-19. Само преку примена на мерки и протоколи, преку личен пример, ќе можеме да успееме заедно, дури и во оваа фаза на пандемија, изјави министерот Манастирлиу.

Шефот на државата, откако ја увери министерка за својата солидарност и целосна поддршка за здравствените институции, изрази благодарност и прзнание до сите лекари, медицински сестри и другиот персонал, кои се „ангажрани со максимален професионализам и посветеност на првата линија на фронтот“. Го нагласи значењето на подршката на здравствениот сектор со потребниот буџет, како и потребата од зголемување на заштитните мерки за здравствените работници.

Мета посебно ја истакна потребата од зајакнување на тесната соработка со сите соседни земји за преземање мерки за спречување и натамошно ширење на Ковид-19, со цел да се отворат копнените граници што е можно поскоро.

Поради влошената состојба со пандемјата, Мета вчера на прес конференција рече дека не ја отфрла можноста да го свика Советот за национална безбедност.