Македонија
20. September 2016 - 8:51

Меѓународна конференција за мигрантите

Во Министерството за надворешни работи (МНР) денеска ќе се одржи Меѓународна конференција за мигрантите на тема: „Европските вредности и безбедносните ризици за справување со мигрантската и бегалска криза - перспективата на граѓанското општество“.

Конференцијата се реализира во партнерска соработка на Институтот за геостратешки истражувања и надворешна политика при МНР, Европското движење на Република Македонија и Фондацијата Конрад Аденауер, поддржани и кофинансирани од фондот за соработка на Централно европската иницијатива (ЦЕИ).

На конференцијата ќе се обратат амбасадорот Абдулкадар Мемеди, директор на Институтот за геостратешки истражувања и надворешна политика-МНР, проф. д-р. Милева Ѓуровска, претседател на Европското движење во Република Македонија, Јоханес Д. Раи, официјален претставник на Конрад Аденауер во Скопје, како и претставници од националните совети на Европските движења и од организациите на граѓанското општество од 17-те земји членки на ЦЕИ и од Германија, Грција и Турција, трите земји најмногу погодени од мигрантската криза.