Спорт плус
27. April 2019 - 19:53

Меѓународен турнир во шах „Гостивар Рапид Опен 2019“

Над 150 шахисти учествуваа на првиот меѓународен турнир во шах кој денеска започна во Гостивар.

Турнирот „Гостивар Рапид Опен 2019″ го отвори градоначалникот Арбен Таравари и во неговото обраќање напомена дека локалната власт ја поддржува иницијативата за развој на шахот во Гостивар.

– Оваа идеја е стара, но не успеваме да ја реализираме заради финансиски причини и еве конечно дојдовме до историскиот ден за гостиварскиот шах. Се надевам дека овој турнир ќе стане традиционален и ќе опстојува во иднина на радост на шахистите, рече Ахмет Селмани организатор на турнирот.

Во поединечните натпаревари се пријавија валемајстори, интер мајстори и фиде мајстори од Македонија, Албанија, Косово и од Бугарија.

На отварањето на турнирот присуствуваше и Благоја Богдановски претседателот на шаховската федерација на Северна Македонија, кој во обраќањето искажа задоволство од интересот на пријавените шахисти и силната конкуренција.