Македонија
7. March 2016 - 8:45

Меѓународен натпревар за роботика и вештачка интелигенција „RoboMac 2016“

На Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) денеска ќе биде отворен седмиот меѓународен натпревар за роботика и вештачка интелигенција „RoboMac 2016“, кој ќе трае до 13 март. 

На натпреварот ќе учествуваат 65 натпреварувачи од земјава и 15 од странство. RoboMac 2016 вклучува низа работилници и предавања на кои учесниците ќе се запознаат со роботиката и најновите научни достигнувања.

Исто така, учесниците ќе го применат своето знаење врз вистински роботи, а своите решенија ќе ги претстават на Финалниот натпревар, кој ќе се одржи во сабота на 12 март во Домот на АРМ. 

RoboMac 2016 година го организира студентскиот огранок на Македонската секција на Институтот за инженери од електротехника и електроника (ИЕЕЕ) и Студентскиот парламент на ФЕИТ, а домаќин е Факултетот за електротехника и информациски технологии при Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.