Loading Video...
Балкан
31. May 2021 - 16:31

Малите партии ги освоија Загреб и Сплит

Граѓаните на Загреб и Сплит се одлучија да ги поддржат малите партии на локалните избори. 

Владејачката ХДЗ не успеа да ги освои. Двата најголеми градови во Хрватска свртеа лево - Победата во главниот град ја однесе Томислав Томашевиќ од зелено левата коалција „Можеме“, еден од најголемите критичари на негоиот претходник Бандиќ кој цели 20 години беше прв човек на Загреб. 

Во Сплит победи либералот Ивица Пуљак.

Лидерот на ХДЗ и актулениот премиер, Пленковиќ објави победата на локалните избори со освоени 15 од 20 хрватски окрузи, потенцирајќи дека досега не се случило.