Фудбал
5. October 2016 - 15:00

Македонските фудбалски репрезентативци добија нов дизајниран дрес

Во куќата на фудбалот денес беше презентиран новиот дизајн на репрезентативните дресови со што се најави продолжувањето на соработката помеѓу Фудбалска федерација на Македонија и германскиот бренд на спортска опрема ЈАКО.
 
Распространетото златно сонце со осум сончеви краци е национален симбол во повеќе вековната историја на Македонија и претставува спокој, храброст и сила на сите Македонци. Инспирирани од знамето кое се виори на ветрот, дизајнерот го поставува „сонцето“ малку брановито.
 
- Би сакале да се заблагодариме за досегашната соработка со германската компанија ЈАКО. На почетокот на квалификацискиот циклус за Светското првенство во Русија во знак на продолжување на соработката во следниот период, подготвивме нов дизајн на репрезентативните дресови. Дизајнот беше подготвен од страна на дизајнерот на ФФМ, Рахила Илиев, и би сакал да и се заблагодарам за успешно подготвениот дизајн. Искрено се надевам дека новите дресови ќе донесат радост на Македонија и дека ќе им донесат среќа и мотив повеќе на играчите, истакна претседателот на ФФМ, Илчо Ѓорѓиоски.
 
Ми претставува задоволство да го најавам новиот циклус на соработка со Фудбалска Федерација на Македонија. Кога бев во Скопје пред неколку месеци, моите соработници од ФФМ ми најавија дека новиот циклус на квалификации сакаат да го играат во дрес со персонализиран дизајн, кој самите го имаат подготвено. При изработката на прототипот кој ни го испрати Рахила Илиев и самите се уверивме дека станува збор за прекрасен дрес, кој го изработивме од врвен материјал со цел на играчите да им се обезбеди максимален комфор. Им посакувам многу успех со новите дресови на македонските репрезентации,порача високиот претставник на „ЈАКО“, Ханс Веркле.
 
Генералниот секретар на ФФМ, Филип Поповски исто така го изрази задоволството од досегашната соработка со германската компанија ЈАКО, и изрази благодарност до сите вклучени во процесот на подготовка на новите репрезентативни дресови.