Бизнис
21. July 2018 - 10:36

Македонски патент: Изумот на иноваторот Зоран Крстевски од вода и воздух прави еколошка енергија

Иноваторот Зоран Крстевски има пронајдок што користи вода и воздух за производство на чиста еколошка енергија. Тој својот изум го патентирал во 2016 година во Државниот завод за индустриска сопственост. Неговата идеја е уникатна, што покажале и проверките што Заводот ги направил низ целиот свет. Крстевски во моментов бара партнери и средства за изработка компјутерска симулација на неговиот изум и за изработка на протитип. Уверен е дека неговиот пронајдок може да помогне Македонија да биде помалку зависна од увоз на енергија

„Денеска енергијата е основата за се` во животот“, вели Крстевски на почетокот на разговорот со Иновативност посветен на неговиот изум. Во модерното време без енергија речиси ништо не би функционирало, но тоа создава притисок врз ресурсите, кои се ограничени и се трошат многу бргу. Тренд во светот е да се поттикнува искористувањето на алтернативните извори на енергија, на сметка на фосилните горива, кои не само што се во ограничени количини, туку се и сериозни загадувачи на воздухот, водата и почвата. Сите развиени земји стимулираат вложување на сериозни финансии во трансформирање на технологиите кои ги користи нивната индустрија, со акцент на воведување зелена енергија од сонцето, ветерот или водата.

Од тие причини, смета иноваторот Крстевски, изумите како неговиот треба да се приоритет во плановите за одржлив развој на секоја земја, особено заради тоа што можат да се адаптираат и применат и за семејни домови и за поголеми капацитети.

За да функционира мојот изум доволно е само да има извор на вода, може тоа да биде некој помал или поголем резервоар или пак некој природен извор како река. Практично, енергијата во овој систем се создава на тој начин што се искористува притисокот на водата врз воздухот за создавање на електрична или механичка енергија. Поточно, еден балон со воздух се потопува во базен со вода, кој има подвижно дно во вид на клатно, што постојано се движи лево-десно. Заемното дејство на водата и воздухот е преку две сили во спротивен правец, кои всушност создаваат вишок енергија, која е еколошка и чиста“, објаснува Крстевски.

Повеќе можете да прочитате  ТУКА