Македонија
4. November 2017 - 11:23

Македонски и бугарски текстилни компании ќе ги презентираат своите производи

Текстилни компании од Македонија и Бугарија денеска во Штип ќе ги презентираат своите производи. 

Станува збор за 11 модни брендови на македонските фабрики „Астибо“, „Фешпн Груп“, „Амор - компани“, „Ист Комерц - Санда“, „Кули и Ларс“ и на бугарските „Бода стајл“, „Витал“, „Пирос“, „Нов свет“, „Мартекс 2“ и „Валена“. 

Модната ревија е во организација на Македонскиот текстилен  кластер, а се организира во соработка со Моден викенд Скопје. 

На настанот ќе се промовира и новиот ТВ-спот којшто го изработи Текстилниот кластер, а кој ги покажува силните страни на текстилната индустрија.

Ревијата се одржува во рамки на пограничниот проект „Градење на интернационална конкурентност на текстилните компании во пограничниот регион МК-БГ‘‘ кој Текстилниот кластер од Македонија го спроведува во партнерство со Браншовата организација за текстил и облека од Бугарија.

Проектот е финансиран од Европската унија преку ИНТЕРЕГ ИПА програмата за погранична соработка меѓу Македонија и Бугарија.