Бизнис
20. February 2018 - 20:35

Македонија ќе извезува експерти и знаење

 

Крајно време е државата да почне  со рехабилитација , односно реновирање на  постоечките енергетски капацитети. Да се фокусира кон обновливи извори на енергија, но и кон традиционалниот начин за производсто на струја. Ова е пораката од швајцарскиот  консултант , која веќе 6 години работи и во Македонија  Сега, преку новоформираниот Клуб на консултанти ќе извезува експерстки вештини на меѓунардниот пазар

Тонско Идејата е да донесеме нов поттик за проширување на овој бизнис, кој потоа ќе донесе забрзан раст на економиајта и во вашата земја, изјави Хуберт Хост, консултанска куќа АФ Консалт

Македонија  има многу искусна и професионална работна сила, а интелектуалниот труд треба да биде вреднуван секаде во светот, порача вицепремиерот Анѓушев. Ако во минатото македонија беше позната како земјодеслак земја, сега треба да биде препознатлива по висококвалитетни производи

Тонско Кочо- Како држава треба да бидеме определени колку може повеќе да вградуваме интелектуален труд во нашите производи или нашиот интелектуален труд да биде вреднуван во светот. Стручната фела во делот на производите и индустријата треба да го направи овој исчекор, а токму формирањето на Клубот на консултатнти е вистински чекор во тој правец, рече Анѓушев

- Со потпишувањето на меморандумот извезуваме првпат ум од Македонија на организиран начин. Тоа ни недостасуваше и добро е што во овој момент имаме поддршка да го направиме од АФ Консалт, една од најмоќните куќи. Ќе работиме максимално прецизно, јасно и програмирано да стане реалност и вие да добиете шанса преку Стопанската комора да го извеземе вашиот ум во странство и да заработиме сите од тоа, им порача Бранко Азески, претседател на Стопанска Комора.

Државата веќе има издвоено буџет за поддршка на иновативните компании. За , развој на проекти покрива 70% од трошоците,  додека  за брзорастечките компании кои ќе инвестираат во основни средства – 30 отсто од трошоците им ги покрива државата.