Бизнис
5. December 2018 - 20:59

Македонија има потенцијал за развој на бањски туризам, но термалните извори се користат за затоплување на оранжерии

Може ли Македонија да стане Словенија за алтернативен туризам? 85% од сите гости во Словенија се гости во СПА центрите. Македонија се обидува да го примени искуството од оваа земја. За повеќе гости, прва цел е поголема искористеност на термалните извори. Во земјава има над 60 такви, но главно се користат за затоплување на оранжериите.

Бројките во овој сектор секоја година се се подобри. 2018 ќе заврши со над милион и 200 илјади туристи. Растот годинава изнесува 16, а за догодина е планирано да бројот на гости да се зголеми за 20%. Во овој правец помага и турститичката берза.

Статистиката покажуава дека добрите бројки во овој сектор  доаѓаат од традиоционалниот туриза. Најпосетувана дестијација во земјава Е скопје, па езерта. Бањскиот туризам пак главно зависи од домашни гости иако има потенцијал да стане интересен и за странците. Според рангирањето на National geographic  земјава е на 26 место во светот за алтерантивен туризам.